понеділок, 29 листопада 2021 р.

 

Рекомендації щодо попередження та протидії насильству в сім’ї
Вчителю необхідно пам’ятати

* Жоден сигнал щодо насильства в сім’ї не можна сприймати легковажно,навіть якщо він надходить від дитини..

* Кожне втручання має індивідуальний характер. Ні в якому разі неможна переносити на конкретний випадок висновки, зроблені вами або вашимиколегами у схожій, на вашу думку, ситуації сімейного насильства.

*  При спілкуванні з постраждалими необхідно враховувати, що дітиперебувають зазвичай у стані сильного емоційного збудження (або пригніченості) внаслідок пережитої загрози та психічного перенапруження.

* Спосіб ведення розмови має сприяти заспокоєнню та підтримці
постраждалих.

* Дитина зазвичай не здатна оцінити ситуацію і рідко називає пережитесаме насильством.

*  Кривдник дуже часто видає себе за спокійну, врівноважену людину, якане розуміє, чого від неї хоче вчитель. Зовнішньо це виглядає досить вигідно.

*  Винуватець часто покладає відповідальність за скоєне на жертву,мовляв, сама напросилася, довго дошкуляла йому, і він (вона) в якийсь моментпросто втратив контроль, не стримався

(-лась).

* Винуватець обіцяє зробити все, що тільки побажають члени сім’ї ташкільні фахівці, аби тільки останні відмовилися від втручання. 

Рекомендації учням 

Ø Якщо ти знаєш або здогадуєшся, що твій друг став жертвою жорстокогоповодження, умов його про все розповісти кому-небудь з дорослих.

Ø Якщо жтвій друг піддається жорстокому зверненню, проте довіритися доросломувідмовляється, це можеш за нього зробити ти.

Ø    Піди до дорослого, якомудовіряєш, і розкажи все, що тобі про твого друга відомо.

Ø   Ти маєш рацію, видавати секрети друга нелегко. Твій друг може розсердитися,якщо дізнається, що ти його видав, зловжив його довірою. адже у разірозголосу батькам твого друга може не поздоровитися.

Ø   Якщо ти турбуєшся, що заподієш своєму другу шкоду, видавши його секрет,май на увазі: жорстоке поводження, жертвою якого він регулярно стає,заподіює йому шкоду набагато більшу. Від травм, що постійно наносяться,підлітки несуть тяжку утрату, не тільки фізичну, але і моральну, і, непобачивши іншого виходу, намагаються піти з життя. Багатьом з них, на жаль,це вдається.


Рекомендації для учнів та їх однолітків 

v Твої права в сім’ї в нашій державі захищають Сімейний кодекс Українита Цивільний кодекс України;

v Будь поінформованим та нагадуй батькам про існування твоїх прав(права дитини є такими ж як і права дорослих, які є закріпленими в ІІрозділі Конституції України);

v Намагайся завжди шукати порозуміння з батьками;

v Не соромся звертатися за допомогою до кваліфікованих спеціалістів,вчителів, психологів, працівників прокуратури, кримінальної міліції усправах неповнолітніх;

v З 14 років ти маєш право особисто звернутися в суд щодо порушень твоїх прав батьками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар